Kushi

Kushi Components 

Kushi is een nieuw merk met carbon wielen en fietsonderdelen in het assortiment. Kushi is ontstaan is samen met de frames van Krush Bikes. Zoals eerder genoemd zijn wij van mening dat als het om carbon gaat, kwaliteit niet altijd duur hoeft te zijn. Net zoals de Krush frames worden Kushi wielen en fietsonderdelen gemaakt in onze eigen fabriek in China. Ze worden gemaakt van het wereldwijd als beste erkende Toray UD-carbon uit Japan en samengesteld met high end materialen.

Kushi bestaat hoofdzakelijk uit Kushi Wheels, maar daarnaast hebben we ook Kushi Components in het assortiment. Hieronder vallen carbon fietsonderdelen zoals zadels, zadelpennen, diverse sturen voor MTB en racefiets, stuurpennen en bidonhouders.

Kushi full carbon wielset 50C - Zwart logo | Krush Bikes & Kushi Components

Kushi Wheels 

Kushi wielen zijn zorgvuldig samengesteld met goede onderdelen, ze zijn betrouwbaar en van hoge kwaliteit. Kushi wielsets zijn misschien niet de lichtste carbon wielen die er te vinden zijn, maar wij hebben bewust gekozen voor duurzaamheid en willen een product afleveren wat geschikt is voor elke gebruiker.

Kushi Wheels worden door specialisten met de hand en naar onze wensen opgespaakt. Dit maakt het ontwerpen van verschillende typen wielen en het gebruik van diverse naven en spaken mogelijk. 

Carbon velgen 

Kushi wielen hebben altijd velgen van UD-carbon en zijn verkrijgbaar met verschillende velghoogtes en velgbreedtes. Al onze wielsets zijn perfect afgewerkt en zijn voorzien van speciale logo’s die ‘in het carbon’ lijken te zitten. Door geen gebruik te maken van stickers, blijven de wielen onder alle omstandigheden mooi.

Bij Kushi wielen wordt standaard een gratis lichtgewicht titanium snelspanners-set geleverd. Daarnaast geven wij 2 jaar garantie.

Carbon wielset mountainbike 

Kushi wielen voor de MTB worden volledig gemaakt van UD-carbon. Er zijn twee velgbreedtes verkrijgbaar: 28 en 30 mm. Bredere velgen zorgen voor rondere banden, die op deze manier zorgen voor meer comfort en grip. Er kan gekozen worden voor een wielset met witte of zwarte Kushi logo’s.

Krush carbon wielen 29er MTB - Wit logo | Krush Bikes & Kushi Components

Carbon wielset racefiets 

Voor de racefiets zijn Kushi wielen verkrijgbaar in UD-carbon met carbon remrand, of UD-carbon met aluminium remrand. Als het een full carbon wielset betreft, worden niet alleen titanium snelspanners meegeleverd, maar ook gratis speciale remblokken voor de carbon remrand. Er kan gekozen worden tussen clinchers of tubes en voor witte of zwarte Kushi logo’s.

Er zijn verschillende velghoogtes (24, 38, 50 en 88 mm.) en velgbreedtes (21 en 25 mm.) verkrijgbaar.

Kushi 50C carbon wielset - Krush carbon racefiets | Krush Bikes & Kushi Components

Naven 

Kushi maakt gebruik van de lichtgewicht en duurzame naven van Powerway en Novatec. Novatec naven worden in steeds meer wielsets gebruikt en staan bekend om hun lichte gewicht, minimale rolweerstand en goede kwaliteit voor een nette prijs. Dit geld ook voor de naven van Powerway. Wat betreft de Powerway naven bieden we voor slechts een kleine meerprijs de keuze tussen een aluminium of carbon naaf.

Spaken 

Er wordt gebruik gemaakt van onze eigen spaken en Sapim spaken. De spaken die wij gebruiken zijn van goede en betrouwbare kwaliteit. Dit is noodzakelijk om een degelijke en sterke wielset te kunnen maken, die tevens comfortabel is omdat de spaken oneffenheden in het wegdek absorberen. Door gebruik te maken van de juiste spaken wordt de kracht bij versnellen en remmen optimaal over het wiel verdeeld.

Custom carbon wielset 

Kushi wielen kunnen in overleg naar wens samengesteld worden met bijvoorbeeld naven van DT Swiss of Chris King. Wat betreft de naaf voor een MTB wielset wordt er gebruik gemaakt van 6-bouts bevestiging, maar ook een naaf met centerlock is mogelijk. Er kan gebruik gemaakt worden van andere spaakmerken, zoals DT Swiss. Verder is het mogelijk om losse Kushi carbon velgen te bestellen, zodat een reeds aanwezige set naven met nieuwe Kushi velgen opgespaakt kan worden.

Neem gerust contact met ons op om je wensen en de mogelijkheden voor een custom wielset te bespreken.

Carbon of aluminium wielen? 

Wat bepaalt de keuze voor een carbon of aluminium wielset? En wat is het verschil? Net zoals met carbon frames wordt het verschil als eerste zichtbaar in de prijs. En carbon wielset voor de racefiets of mountainbike is over het algemeen aanzienlijk duurder dan een aluminium wielset. Er worden op internet steeds meer Chinese carbon wielen die betaalbaar zijn verkocht, maar ook hier is het (net zoals bij Chinese carbon frames) een gok als het om kwaliteit en herkomst gaat. Chinese carbon wielen worden in bijna alle gevallen verkocht zonder garantie,
wat de aanschaf een gok maakt.

Wat is het voordeel van carbon wielen? Wat uiterlijk betreft ziet een carbon wielset er natuurlijk geweldig uit. Zodra ze in een fiets gemonteerd zijn, ziet deze er direct stukken sneller en professioneler uit. Ze zijn verkrijgbaar in diverse varianten carbon, van 3K tot 12K en UD. Naast het verschil in uiterlijk is een voordeel van carbon wielen dat deze lichter, comfortabeler en stijver zijn dan een aluminium wielset. De rem-eigenschappen van carbon wielen zijn prima. Echter moet er bij lange afdalingen met racewielen rekening gehouden worden met het oververhitten van volledig carbon velgen. Dit zijn de beste klimwielen, maar helaas minder geschikt voor de afdaling waarbij soms lang en veel geremd wordt. In dit geval is het een goede optie om te kiezen voor carbon wielen met een aluminium remrand. Carbon velgen in combinatie met een aluminium remrand zullen minder snel oververhitten omdat ze warmte beter af kunnen voeren.

Samengevat is het verschil tussen een carbon wielset en een wielset van aluminium aanzienlijk. Het voordeel van carbon wielen is dat ze lichter zijn, wat de beste klimwielen en goede tijdritwielen oplevert. Daarnaast zijn ze stijver, wat beter stuurgedrag van de fiets tot gevolg heeft en ervoor zorgt dat er geen energie verloren gaat. Ze zijn aerodynamisch, wat van belang is voor goede klimwielen, tijdritwielen en bij het afdalen. En wat voor veel fietsers belangrijk is: Ze voorzien een racefiets of MTB van extra comfort, omdat ze oneffenheden in het wegdek beter absorberen dan een aluminium wielset.

Kushi Wheels combineert alle goede eigenschappen van carbon in een betaalbare wielset van hoge kwaliteit en met garantie. Deze combinatie maakt lichte, stijve, comfortabele en betrouwbare carbon wielen bereikbaar voor vele wielrenners en mountainbikers. Elke fiets verdient deze showfactor en zijn berijder verdient niets anders dan de beste rijeigenschappen.

Krush carbon MTB - Fox voorvork - Kushi carbon wielen | Krush Bikes & Kushi Components

Wat is het voordeel van hoge velgen? 

Vooral in racefietsen worden steeds vaker wielen met een hoge velg gebruikt. Hoge velgen zijn in verschillende velghoogtes te verkrijgen. Een velg van 88 mm. hoog staat voor een velg die 8,8 cm. hoog is vanaf het punt waar de spaken de velg in gaan, tot het punt waar de band gemonteerd wordt.

Wat is het voordeel van hoge(re) velgen? Hoge velgen wegen in de meeste gevallen wat meer, maar hebben een enorm voordeel als het om aerodynamica gaat. Daarom worden wielen met een hoge velg vaak als tijdritwielen ingezet. Wielen met een lagere velghoogte maken snelle acceleratie mogelijk en hebben een lager gewicht, wat ze goede klimwielen maakt. Een velghoogte die tussen hoog en laag in zit is allround in te zetten en heeft de beste combinatie van gewicht, aerodynamica en het gemak waarmee geaccelereerd kan worden.

Een upgrade met een carbon wielset die hogere velgen heeft is een effectieve en populaire manier om de prestaties van een fiets snel te verbeteren. Carbon is het materiaal bij uitstek voor hoge velgen, omdat dit gemakkelijk in aerodynamische vormen te verwerken is. Denk hierbij aan tijdritwielen. Een fiets zal er lichter door worden, heeft minder rolweerstand en een betere aerodynamica.

Bij de keuze voor een hoge velg is het belangrijk om te kijken naar hoe deze gebruikt zal worden. Als het een zoektocht naar de beste klimwielen betreft, is het verstandig om een lagere velg te kiezen in verband met de gewichtsbesparing. Als er sprake is van omstandigheden met veel wind zijn hogere velgen (50 of 88 mm.) niet altijd te slimste keuze. Dan is het beter om halfhoge velgen (38 mm.) of lage velgen (24 mm.) aan te schaffen, zodat zijwind geen problemen oplevert. Als er niet veel wind staat is de velghoogte geen enkel probleem; dan kan er gekozen worden wat het meeste aanspreekt.

Wat zijn clincher wielen? 

Kushi wielen zijn te verkrijgen in clincher of tube variant. Wat zijn clincher wielen precies? Een clincher wiel is alleen geschikt voor banden die zich ‘vastklemmen’ in de velgrand. De meeste velgen voor racefiets en mountainbike vallen onder dit type velg.

Voor clincher wielen bestaan naast de normale banden ook tubeless banden. Tubeless banden worden steeds meer gebruikt en kunnen zonder binnenband gemonteerd worden. Ze beschermen tegen lekrijden door middel van een speciale anti-lek vloeistof die in de band gegoten wordt bij het monteren. Tubeless rijden zorgt ervoor dat er met minder druk in de banden gereden kan worden en bespaart gewicht, omdat er geen binnenband nodig is.

Tube velgen zijn alleen geschikt voor tube banden. Voor het monteren van tube banden is geen binnenband nodig. Deze banden zijn rondom dicht zoals een buis, vandaar de naam ‘tube’. Een tube band wordt op de velg gelijmd met een speciaal soort semi-permanente lijm. Door het gebruik van tubes kan er met een lagere of juist heel hoge bandenspanning gereden worden. Omdat een tube helemaal rond en zeer flexibel is, is er sprake van een groter contactoppervlak met grip tot aan de velgrand. Als een tube lek is, kan deze snel en gemakkelijk gerepareerd worden door anti-lek vloeistof in de band te injecteren en deze weer op te pompen. Deze vloeistof kan ook, net zoals bij tubeless banden, ter preventie geïnjecteerd worden.

Kushi Components – Carbon fietsonderdelen 

Naast de wielsets heeft Kushi ook andere high end carbon onderdelen in het assortiment. Er zijn lichtgewicht stuurpennen, sturen, zadelpennen en bidonhouders verkrijgbaar om racefiets of mountainbike net wat extra luxe mee te geven en op gewicht te besparen.

Carbon zadelpen 

Het belang van een goede zadelpen wordt dikwijls vergeten. Dit terwijl deze een belangrijke bijdrage levert aan het comfort van een racefiets of MTB. Een zadelpen wordt vaak gekozen aan de hand van de prijs, het gewicht of het uiterlijk. Hierbij zou meer naar de comfort-factor gekeken moeten worden. Een te stijve zadelpen kan alle voordelen van een comfortabel frame of bredere banden teniet doen.

Zadelpennen verschillen enorm in hoe goed ze kleine trillingen en grotere klappen opvangen. Vooral voor wielrenners is een goede zadelpen cruciaal om de verminderde demping van de smalle banden en het vaak wat hardere zadel op te vangen.

Een zadelpen kan van verschillende materialen gemaakt worden. Vaak wordt aluminium gebruikt, omdat dit goedkoop, lichtgewicht en betrouwbaar is. Een zadelpen van carbon is vaak wat duurder, maar is lichter van gewicht en bezit extreem goede rijeigenschappen. Demping is hiervan de belangrijkste. Dit geeft aan hoe goed een zadelpen in staat is om trillingen op te vangen. Een rechte zadelpen zal hier minder goed in zijn dan een zadelpen met setback. Er zijn verschillende ‘offsets’ verkrijgbaar. Een setback zadelpen zorgt ervoor dat een positie achter het crankstel bereikt wordt, terwijl een rechte zadelpen een positie die zich dichter bij het crankstel bevindt realiseert. Door zijn gebogen vorm is een setback zadelpen het beste in het opvangen van trillingen.

Kushi carbon zadelpen race | Krush Bikes & Kushi Components

Carbon zadel 

Niets is zo belangrijk als een goed zadel voor de mountainbike of racefiets. Een goed zadel maakt fietsen met plezier mogelijk en bepaalt mede de duur van de rit. Oneffenheden in de weg worden voornamelijk opgevangen door het zadel, de zadelpen en de banden. Een zadel kan best zwaar zijn. Daarom is een carbon zadel een goede optie om flink op gewicht te besparen. Een goed carbon zadel is comfortabel, ondanks dat het er hard uitziet. Het comfort wordt bepaalt door de vorm, de flexibiliteit, of het zadel uitsparingen bevat en hoe goed het zadel de zitbotjes ondersteunt.

Welk zadel het beste bij je past is een kwestie van proberen. Als je een fanatiek fietser bent zal de vorm van een zadel uiteindelijk belangrijker zijn dan de hardheid. De belangrijkste punten van een zadel zijn het gewicht, de sterkte en de flexibiliteit (wat voor een goede demping zorgt).

Carbon stuur 

Een carbon stuur voor racefiets of MTB is steeds meer in opkomst. Een carbon stuur ziet er mooi uit en bespaart gewicht. De stijfheid is aanzienlijk groter dan dat van een aluminium stuur. Elke stuurbeweging wordt rechtstreeks naar de fiets gecommuniceerd. Trillingen worden beter opgevangen dan door een aluminium stuur, wat extra comfort geeft. Een carbon stuur kan prima dezelfde belasting aan als een aluminium stuur, wat ze veilig in gebruik maakt. Carbon is gemakkelijk in allerlei vormen te verwerken, waardoor het mogelijk is om platte
aerodynamische sturen te ontwerpen en sturen waarbij de stuurpen in het stuur geïntegreerd is.

Een stuur is verkrijgbaar in diverse breedtes. Voor een mountainbike is een breder stuur prettiger. Dit geeft meer controle, zorgt ervoor dat er gemakkelijker adem gehaald kan worden en geeft een betere balans. Dit leidt tot een betere stabiliteit en hierdoor raak je minder snel vermoeid.

Als richtlijn voor een stuur op de racefiets wordt vaak de breedte van de schouders gehanteerd. Ook hier geldt dat een smaller stuur sneller stuurgedrag oplevert, waardoor een fiets zenuwachtig aan kan voelen. Een te breed stuur kan teveel druk op de schouders en de nek tot gevolg hebben, wat klachten op kan leveren.

Kushi heeft diverse sturen met verschillende breedtes voor zowel racefiets als mountainbike in het assortiment. Voor de mountainbike maken we gebruik van de zogenaamde ‘riser bar’, die zorgt voor een goede controle van de fiets en bijdraagt aan een comfortabele houding.

Kushi carbon stuur & carbon stuurpen Krush carbon racefiets | | Krush Bikes & Kushi Components

Carbon stuurpen 

De stuurpen speelt een grote rol in hoe goed een fiets bij de berijder past en hoe deze te besturen is. Er zijn veel verschillen mogelijk in materiaal, lengte en de hoek waarin deze staat. Aluminium is een populair materiaal om goedkope stuurpennen mee te maken. Ook carbon wordt veel gebruikt. Een carbon stuurpen ziet er mooi  uit, is licht van gewicht en zorgt net zoals een carbon stuur voor meer comfort. Daarnaast zorgt de stijfheid van carbon voor een directe respons van de fiets.

De lengte van een stuurpen is onder andere afhankelijk van de maat van de fiets en de houding waar de voorkeur naar uit gaat. Ook bepaalt de lengte van de stuurpen het stuurgedrag van de fiets. Een kortere stuurpen zorgt voor een fiets die snel reageert, wat van pas komt op een technische singletrack. Een stuurpen van 60-80 mm. wordt het meeste gebruikt. Deze lengte levert een goede balans op tussen gewenst stuurgedrag en een goede houding op de fiets. Door met de lengte van een stuurpen te experimenteren wordt de persoonlijke voorkeur duidelijk. Een verschil in lengte van 1 cm. kan heel veel verschil in comfort uitmaken tijdens het fietsen van een singletrack of van een lange rit. Een kortere stuurpen is prettiger bij een steile afdaling, omdat het gewicht van de berijder meer naar achteren verplaatst. Ook zorgt een korte stuurpen voor een rechtere houding op de fiets. Een langere stuurpen zorgt voor een uitgerekte houding, wat weer van pas komt als aerodynamica van belang is, zoals bij een tijdrit.

Naast de lengte van de stuurpen is ook de hoek van belang. Een stuurpen kan recht zijn, maar ook een hoek hebben van 6° of 10°. Wat de beste keus is, hangt ook hierbij af van persoonlijke voorkeur en zal misschien getest moeten worden. Naast het experimenteren met de stuurpen is ook het veranderen van het aantal spacers, waardoor het stuur hoger of lager wordt, een mogelijkheid om de gewenste houding te achterhalen.

Kushi stuurpennen zijn in diverse lengtes en hoeken verkrijgbaar. Optioneel zijn hier titanium boutjes bij te bestellen, zodat het geheel compleet gemaakt kan worden.

Kushi carbon stuurpen MTB | Krush Bikes & Kushi Components

Carbon bidonhouders 

Er zijn oneindig veel soorten te verkrijgen als het op bidonhouders aankomt. Plastic, aluminium of carbon en in alle kleuren van de regenboog. Vaak wordt er niet veel tijd aan de keuze van een bidonhouder besteedt. Als deze functioneel is en bij het frame past, is het al snel goed.

Carbon bidonhouders worden steeds vaker gebruikt. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar ze zijn ook functioneel, lichtgewicht en duurzaam. Het is belangrijk dat een bidon er stevig in blijft zitten, ook tijdens een hobbelige afdaling.

Carbon bidonhouders van Kushi zijn lichtgewicht, hebben een mooi uiterlijk door het gebruik van UD-carbon en klemmen uitstekend. Zelfs tijdens de wildste rit hoef je er niet bang voor te zijn dat je terug moet om je bidons op te halen. Optioneel zijn er titanium boutjes verkrijgbaar om ze mee vast te maken aan het frame.  

Kushi carbon bidonhouder | Krush Bikes & Kushi Components

 Bij Kushi hoeven carbon fietsonderdelen niet duur te zijn om goede kwaliteit te vertegenwoordigen.